Illustrasjon en en presskanne to kopper kaffe og en asjett med tre små kjeks på. Alt er sett ovenfra.

Kaffeprat – Universell utforming og arkitektur

22. august 2024 kl. 09:00 - 10:00

Påmelding:

  • Tid: 22.august kl. 09-10
  • Sted: Digitalt (Teams)
  • For hvem: Åpent for alle, gratis å være med

Det blir ikke tatt opptak av kaffepraten.

Laster Arrangementer

Høstens første kaffeprat skal handle om å gjøre lokalsamfunn tilgjengelige for alle og derfor snakker vi både om universell utforming og arkitektur.

Program:

UNIVERSELL UTFORMING – nødvendig for noen, nyttig for alle
Vi får høre om hvilke tiltak som må iverksettes for at vi skal oppnå universelt utformede samfunn, se eksempler fra kollektivtransporten på hvordan det står til i dag og høre litt om hvordan det påvirker menneskers deltakelse i samfunnet.

Anja Fleten Nielsen, seniorforsker, Transportøkonomisk Institutt (TØI)

 

AGEING IN THE ARCTIC – aldersvennlige samfunn hele året
Lange vintre øker risikoen for fall og ensomhet, særlig blant eldre, og har en stor betydning for offentlig kostnadsbruk, helse og livskvalitet. «Ageing in the Arctic» er et prosjekt som handler om hvordan man kan tilrettelegge for aldersvennlige uteområder og møteplasser, spesielt i vinterhalvåret. Prosjektet involverer både private og offentlige aktører, og Fabric+ har samarbeidet med ulike fagpersoner for å innhente kunnskap, samtidig som de har hatt tett dialog med innbyggerne og brukerne av byen. Bodø kommune er brukt som case studie, og innsikten i prosjektet er basert på direkte kontakt med over 300 eldre personer.

«Ageing in the arctic» har også ledet til flere lignende og underprosjekter. Bl.a. jobber Fabric+ sammen med flere for å utvikle nye Kvaløya bo- og velferdssenter i Tromsø kommune. De har fått støtte av Bufdir for å jobbe med universell utforming i et prosjekt som heter «Accesible Arctic», og som inkluderer flere målgrupper og perspektiver enn i hovedprosjektet.

Siri Arntzen-Ratnarajan, leder Fabric+, AT Arkitektur

 


Hva er en kaffeprat?

Kaffepraten er en faglig, uformell møtearena for alle som er interesserte i de temaene vi setter på dagsorden. Møtene er digitale og varer i en time. Hver samling har vanligvis to innlegg à 20 min, og god tid til spørsmål og diskusjon etterpå.

Kaffepratene er for alle som jobber med forebygging av skader og ulykker, uavhengig av sektor eller profesjon. Det kan være folkehelserådgivere, planleggere, HMS-rådgivere, miljørettet helsevern, senior- og frivillighetskontakter, helsepersonell, brannfolk, politikere, ansatte i planavdelinger osv. Vårt oppdrag er å innhente og dele kunnskap, og være en brobygger mellom alle de som er opptatt av skadeforebygging og folkehelse. Dersom du synes kaffepraten virker interessant, ikke nøl med å melde deg på, uavhengig av bakgrunn og arbeidsted.

Har du forslag til temaer du synes vi burde ta opp, eller kanskje du vil si noe selv?
Ta kontakt: tina.vislie@skafor.org.