Årskonferanse og årsmøte 2024: Klok av skade?
Sammen blir vi klokere! Særlig når så mange ulike sektorer møtes på vår årskonferanse for å dele kunnskap og erfaringer på tvers.
Til stede var representanter fra næringsliv, kommuner, departement, forskning, brann og redning og forsikring. De er alle skadeforebyggere på hvert sitt vis, og når vi går sammen blir innsatsen mangedoblet.
Skjermbruk i trafikken
I 2023 døde 118 personer i Norge i trafikken. Trafikkulykker er en ledende dødsårsak blant unge. En tredjedel av dødsulykkene var delvis forårsaket av distraksjoner. Økende bruk av skjermer i bil er noe som bekymrer mange.
Ole Aasvik fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) har forsket på dette tidligere. Han kunne fortelle at synet vårt er som en lyskaster: vi retter oppmerksomheten vår mot noe, mens vi samtidig velger bort noe annet. I sin masteroppgave prøvde han bl.a. å finne ut om noen personlighetstyper utpekte seg som sjåfører som lettere lar seg distrahere. Det gjør de ikke. Men han fant at kjønn og alder har noe å si, og at yngre menn er mest distraherte.
I en annen studie fant han at i underkant av 14% av sjåfører som ble observert mens de kjørte drev med en sekundæraktivitet. Dvs. at de f.eks. snakket i håndholdt telefon eller spiste mens de kjørte.
Finske mål
I Finland er ulykker den fjerde vanligste årsaken til dødsfall. Derfor har regjeringen satt seg som mål å redusere antall dødsulykker med 25 % innen 2030, sammenlignet med år 2020. De har laget et program som heter «Säkerhet från barndom till ålderdom: Program för förebyggande av olycksfall i hemmen och på fritiden 2021–2030»
Programmet inneholder 89 tiltak som skal innføres innen seks områder: fallforebygging, forgiftninger (alkohol inkludert), trafikkulykker, drukningsulykker, brann og familiens rolle som forebyggere.
Finlands program for ulykkesforebygging kan leses her (ekstern).
Departementet roste Skafor
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, var med for å kaste lys over hva regjeringen gjør med dette arbeidet i Norge. Han snakket mye om viktigheten av fysisk aktivitet, for å forebygge fall og fallskader senere i livet, om Fyrtårnprosjektet, om regjeringens nullvisjon for alvorlige fallskader i hjemmet og om verdien av Skadeforebyggende forum.
-Ulykker fra hjem, skole og fritid står for størstedelen av skadene, og har et mangfold av myndigheter, innsatser og fagmiljø knyttet til seg. Det kan være en utfordring, derfor trenger vi miljø som Skadeforebyggende forum, sa statssekretæren i sitt innlegg.
-Skadeforebyggende forum gjør en viktig jobb og god jobb når de fremmer kunnskap og samarbeid, både nasjonalt og ikke minst mot kommunene, der mye av ulykkesforebyggingen i realiteten skjer. Jeg vil fremheve arbeidet med Trygge lokalsamfunn, modellen som hjelper kommunene å arbeide systematisk, langsiktig og tverrsektorielt med ulykkesforebygging. Skadeforebyggende forums arbeid er viktig ved å formidle og samle kunnskap om ulykker.
Til slutt takket statssekretæren både Skafor og resten av deltagerne for at vi jobber med skadeforebygging, en tidvis utakknemlig jobb: Ting som ikke skjer får sjelden publisitet!
Årsmøtet
Årsmøtet godkjente årsberetning, regnskap, budsjett og tiltaksplaner. Eva Vaagland og Tina H. Vislie fra sekretariatet presenterte høydepunkter fra året som har gått og nye prosjekter.
Valgkomiteens forslag ble vedtatt med akklamasjon. Therese Hofstad-Nielsen ble gjenvalgt som leder, de som var på valg får fortsette og Anne-Mari Planke fra Den Norske Turistforening ble valgt inn som nytt varamedlem.