Bilde fra en badebrygge hvor mange mennesker soler seg og bader. Oppå bildet er logoen til "Solsmarte kommuner" lagt på.

Bli en Solsmart kommune og redd liv

Norge er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, og ni av ti tilfeller har å gjøre med soleksponering. Hudkreft er en folkehelseutfordring og nå oppfordres alle landets kommuner til å bli «Solsmarte».

I 2022 var Norge nummer 5 i verden når det gjaldt antall tilfeller av hudkreft, i 2023 hadde vi klatret til tredjeplass. Det er en trend som går feil vei, og som vi som samfunn må snu sammen.

Dessverre er det også slik at det i snitt dør omkring en person hver dag på grunn av denne type kreft.

Derfor har Kreftforeningen gått sammen med Direktoratet for stråling og atomsikkerhet (DSA) og laget en sjekkliste til kommunene slik at det blir enklere for dem å ta solsmarte valg.

Det innebærer bl.a. solskjerming og solkremrutiner i barnehager, at fastlegene får kompetanse til å snakke om tematikken, at planer som vedtas tar hensyn til både sol og skygge på uteområder, at det blir gjort tilsyn på solarier og at kommunen jevnlig informerer innbyggerne som trygg ferdsel i sola.

-Skafor oppfordrer alle Trygge lokalsamfunn og andre kommuner å laste ned sjekklisten og innarbeide disse rutinene, sier Eva Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Gode råd er ikke dyre

Sjekklisten for Solsmarte kommuner ligger gratis tilgjengelig på Kreftforeningen sine nettsider, sammen med mye annen nyttig informasjon.

Der finnes det også egne sjekklister, aktivitetsforslag og materiell til barnehager under paraplyen «Solsmart barnehage». Også dette er gratis.

For elever i 10. trinn har de utviklet et undervisningsopplegg der elevene lærer om sammenhengen mellom hudkreft og UV-stråling fra sol/solarium, og hva man kan gjøre for å minske risikoen for hudkreft.

-Å forebygge hudkreft, ved å unngå skadelig UV-stråling, bør være en del av alle kommuners skadeforebyggende arbeid, og dermed også folkehelsearbeid, avslutter Eva.

Her finner du materiell: