Eldre, ulykker og skadeforebygging
Mange eldre er spreke og lever aktive liv. Dessverre setter ofte ulykker og skader en stopper for aktiviteten.
Eldre skader seg oftere og er mer sårbare enn andre, og konsekvensen er i mange tilfeller redusert livskvalitet og i verste tilfelle død. Mange av skadene kunne vært unngått.
Eldre skader seg oftest hjemme. De fleste skadene kan unngås. Sjekklistene forteller deg hvordan – rom for rom
Kjøkken
Kjøkkenet byr på både arbeid og hygge. Det er også det rommet hvor vi kanskje håndterer flest riskofaktorer, som kokende vann og elektriske artikler. I tillegg hanskes vi med mange tunge ting, som gryter, fat og kaffekanner. Derfor er det ekstra viktig å ta en sjekk.
Hovedregel: God planlegging og et ryddig kjøkken med god belysning fjerner det meste av risiko.
Sjekklister
Stue
En god bok, hyggelig besøk eller et underholdende program på TV – da er stuen det naturlige stedet. Når vi oppholder oss mye i et rom, er det desto viktigere at det er trygt og godt. Her får du noen tips om hva du skal se etter.
Hovedregel: Husk å slå av elektriske apparater og slukke stearinlys når du ikke oppholder deg i rommet.
Sjekklister
Soverom
Når vi sover, er vi mer sårbare enn ellers. Hvis vi i tillegg har svekkede sanser og mindre muskelstyrke, er det viktig å tilrettelegge soverommet slik at vi unngår skader.
Hovedregel: Sørg for at elektriske apparater ikke står på mens du sover.
Sjekklister
Bad
Tiden på badet kan være en hyggestund. Samtidig er det ekstra viktig å tenke på sikkerheten i dette rommet. Nye bad har som regel harde fliser på vegger og gulv, som kan gjøre et fall ekstra hardt.
Hovedregel: Fjern vann fra gulvet når du har dusjet eller badet, spesielt hvis det ikke er varmekabler i gulvet.
Sjekklister
Trapp
Ei trapp kan være en utfordring for den som ikke lenger har så god balanse eller styrke. Da er det ekstra viktig at selve trappa er trygg – at den ikke er glatt og at det ikke ligger rot i den.
Hovedregel: Sørg for at trappa er ryddig – og ta deg god tid.
Sjekklister
Hage
Det ligger mye glede og mosjon utenfor inngangsdøra, enten det er å nyte livet i solveggen, møte kjente eller holde orden rundt hjemmet. For noen er hagen selve livet. Da er det viktig å ikke sette seg selv i farlige situasjoner.
Hovedregel: Husk å kjenne din egen begrensning. Spør om hjelp om når det trengs – det er mange som vil bidra.
Sjekklister