Masterstipendiater ønsker å heve folks vannkompetanse
Ett av Skafors to masterstipend gikk i år til Oscar Olsen og Vegar Karde Valdermo som begge studerer til å bli grunnskolelærere ved UiT, og skrev masteroppgave sammen om utesvømming og selvberging.
De er begge opptatt av friluftsliv, fotball og svømming, og bruker uteområdet mye når de underviser i skolen. De har et stort ønske om at dagens elever skal lære seg å ferdes trygt i naturen, og da må de også være trygge når de er rundt vann.
Masteremnet deres var kroppsøving, og oppgaven tok for seg elevers erfaringer etter å ha gjennomført utesvømming. Problemstillingen var følgende: Hvordan erfarer elever på 7. trinn å øve på selvberging i vann ute gjennom bruk av Svømmedyktigs undervisningsopplegg?
-Vi ser dette prosjektet som en god erfaring for vår egen del, slik at vi kan fortsette med utesvømming også etter at vi er ferdigutdannet, forteller Oscar Olsen og Vegar Karde Valdermo. -Ved å drive utesvømmingsundervisning håper vi å kunne heve vannkompetansen blant befolkningen.
Autentiske øvelser
Prosjektet ble gjennomført med fire undervisningsøkter med elevene, hvorav én ble gjennomført i klasserommet, mens de resterende tre ble gjennomført i og ved havet. I havet øvde elevene på ulike teknikker som å få kontroll på pust, flyte og slappe av i vannet og å komme seg til land etter å ha falt fra et flyteobjekt.
Elevene måtte gjennomføre øktene i Tromsø i midten av november og de fikk kun lov til å bruke ullundertøy og ikke våt- eller tørrdrakt.
-Det var nok mange som synes det var kaldt, men vi gjorde det slik for at undervisningen skulle bli så autentisk som mulig, forteller Valdermo.
Norske barn trenger vannkompetanse
Da Olsen og Valdermo undersøkte hvordan det står til med svømmeferdighetene her til lands før de gjennomførte prosjektet ble de overrasket.
– Vi kunne lese av forskning fra Redningsselskapet og Norges svømmeforbund fra 2021 at kun omtrent 50 % av alle femteklassingene i landet er svømmedyktige, mens hos land som vi liker å sammenligne oss med, Sverige og Island, er prosentandelen svømmedyktige femteklassinger over 90 %, forklarer Valdermo.
Redningsselskapet sin drukningsstatistikk viser at i Norge mistet 89 personer livet i drukningsulykker i 2022. Blant disse var 13 personer under 25 år.
-Vi fant det derfor naturlig at selvberging skulle være en del av forskningsspørsmålet vårt, forteller Valdermo.
Redde seg selv
Norges idrettshøgskole definerer selvberging ved at man kan redde seg selv ved et uventet møte med vann, kunne ta seg til land over en viss distanse ved hjelp av egen fremdrift, kunne hvile eller flyte når det er behov for dette og selv kunne ta seg opp på land.
Det er viktig at elever lærer hvordan og hva man skal gjøre for å redde seg selv eller noen i nød. Skolen skal bidra til å legge grunnlaget for at barn skal være i stand til å redde andre.
Dette gjøres ved at eleven ikke bare skal øve på livredning i bassenget, men også i vannmiljø utendørs. Selvberging er et kompetansemål i læreplanverket, som kommer inn under skolens samfunnsmandat, som innebærer å utvikle fremtidens samfunnsborgere.
-Vi ønsker å gjøre elevene bevisste på hvilke farer som kan oppstå når en oppholder seg i eller ved vann og hvilke tiltak en kan gjøre for å berge seg selv og andre. Å drive med forebyggende undervisning er noe vi begge brenner for og vi ønsker begge å undervise i utesvømming når vi er ferdigutdannet, avslutter Olsen og Valdermo.