Kvinne som holder på å falle fordi hun går på speilblank is. Foto.

Det lønner seg for kommuner å dele ut gratis brodder

Hvert år rammes mange av fallulykker på glatte vinterveier. Det utgjør et stort folkehelseproblem og en samfunnskostnad. Svensk forskning viser at gratis brodder kan være løsningen.

Til tross for gjentatte oppfordringer ser vi at nordmenn er dårlige til å bruke brodder. Respons Analyse har gjennomført en undersøkelse på vegne av Skafor om folks bruk av brodder/piggsko. Kun 28 % av alle respondentene svarte at de bruker brodder «som oftest» eller «alltid» når det er glatt ute.

Fallskader er den vanligste type skade og rammer personer i alle aldre. Om vinteren ser vi en opphopning av besøk på legevakter når det blir ekstra glatt ute. Dette medfører økte kostnader for kommunen, kan føre til sykedager og sykelønnsutbetalinger og ikke minst kan det utgjøre en stor belastning for individet som rammes av skaden.

Forskning på kommunale tiltak

Tretti prosent av svenske kommuner har delt ut gratis brodder til innbyggere som er 65 år eller eldre. Ved Karlstads universitet (KAU) har de fra 2018-2023 gjennomført et forskningsprosjekt for å vurdere bl.a. effekten og kostnadseffekten ved dette tiltaket.

Svarene fra forskningen var tydelige. I 73 kommuner som delte ut gratis brodder sank skader per innbygger i snitt med 8 % over en 4-års periode. Effekten var enda større i kommuner som delte ut flere brodder per innbygger, altså en dose-responseffekt.

De fant også at når brodder deles ut gratis, økte bruken i snitt med 7,5 prosent. Her var det også en dose-responseffekt, ved at forskjellen i bruk var enda større i kommuner som delte ut flere brodder per innbygger.

1 krone brukt – 10 kroner spart

Forebygging av fallulykker er ikke bare en fordel for den enkelte, men også for samfunnet som helhet. Ved å dele ut brodder gratis kan kommuner spare betydelige beløp i helseutgifter.

Forskerne fra Karlstad gjennomførte tre samfunnsøkonomiske analyser som sammenlignet kostnadene av programmet mot forventet økonomisk nytte ut ifra den reduksjonen av antall skader som ble observert i studiene.

Alle tre analysene estimerte med minst 10 ganger større nytte enn kostnad.

Hva kan norske kommuner lære?

I Norge finnes det også eksempler på kommuner som har gjennomført lignende tiltak, med positive resultater. Likevel kjenner ikke Skafor til noen kommuner som har fortsatt et slikt tiltak.

For kommuner som vurderer å starte med å dele ut brodder, er det flere faktorer å tenke på. Bl.a. er det nyttig å samarbeide med lokalsamfunnet, slik som frivillige organisasjoner og Frivilligsentralen.

Forskerne vad KAU var også klare på at de som skal motta brodder ofte ønsker medbestemmelse ved å f.eks. være med å bestemme hvilke typer brodder som skal bestilles, eller at de kan velge mellom to ulike typer når de mottar broddene.

Det er også viktig at broddene er enkle å ta av/på.

Forebygging av fallulykker krever en helhetlig tilnærming. Utdeling av brodder er ett av mange mulige tiltak som kan bidra til økt sikkerhet i vinterhalvåret. Sammen med god brøyting, strøing og tilrettelegging for fysisk aktivitet kan dette utgjøre en betydelig forskjell.

Ta kontakt med oss i Skafor dersom du ønsker å vite mer om dette.

Lenke til studien på Karlstads universitet sine nettsider.

 

Her kan du laste ned skilt til «Broddestoler»