Foto fra en fjelltopp som ser ned på kommunesenteret i Tysvær kommune.

Tysvær skal bli Trygt lokalsamfunn

Tysvær kommune ønsker å være langt fremme i skoa når det gjelder folkehelsearbeid, og jobber nå målrettet for å bli godkjent som et Trygt lokalsamfunn.

Vi er glade for å være en del av nettverket og ser frem til å bli godkjent som et Trygt lokalsamfunn. Dette vil løfte kommunens trygghetsarbeid og hjelpe oss med å utvikle flere tiltak,” sier folkehelsekoordinator Ann-Kristin Berge Dahle.

Kommunen har i årevis jobbet systematisk med skade- og ulykkesforebygging gjennom mange ulike tiltak.

-Arbeidet er viktig for å gjøre Tysvær til et godt sted å bo, med god helse, trivsel og livskvalitet for absolutt alle våre innbyggere, sier Berge Dahle.

Forebyggingsmetode

Innbyggerne i Tysvær er heldige som bor et sted der forvaltningen virkelig bryr seg om deres trygghet, sier Eva Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum (Skafor), som administrerer ordningen.

Trygge lokalsamfunn er en metode og et nettverk som hjelper kommuner med å jobbe samlet for å forebygge skader. Det handler om å samle ulike tiltak, prioritere målgrupper, jobbe systematisk over tid og samarbeide med forskjellige lokale aktører.

Denne metoden styrker folkehelsen, gjør hverdagen tryggere og reduserer antallet skader. Veien mot godkjenning består av åtte trinn og bygger på det som allerede finnes i kommunens systemer.

Livsløpsperspektiv

Livsløpsperspektivet er sentralt i Trygge lokalsamfunn. Det betyr at man jobber for trygghet i alle livsfaser og befolkningsgrupper.

Framtidsperspektiv er også viktig. Demografiske endringer, bosettingsmønstre, utbygginger og næringsutvikling kan påvirke skadebildet i framtiden.

Trafikksikkerhet og alkovett er eksempler på temaer Tysvær allerede jobber godt med.

-Vi har også mange lokale trygghetskampanjer gjennom hele året. Om høsten og vinteren handler det om bruk av refleks og strøsand, om våren om trygge nabolag, og om sommeren om sikkerhet på sjø og vann, forteller Berge Dahle.

Kommunen har også nye kampanjer rettet mot ungdom og deres foresatte som handler om trygg bruk av elsparkesykler.

-Fremover vil vi fokusere mer på seniortiltak for å gjøre det trygt og godt å bo hjemme, sier Berge Dahle.

Nyttig nettverk

Nettverket for Trygge lokalsamfunn møtes jevnlig for inspirasjon, faglig oppdatering og erfaringsutveksling.

-Vi har gode erfaringer med nettverksarbeid og ser frem til å lære av andre kommuner og samarbeidspartnere. Vi gleder oss til et langsiktig samarbeid over hele landet, sier Berge Dahle.

TL-kommuner er spredt over hele Norge og representerer variasjon i geografi, befolkning og klima. Likevel har de mye til felles og kan lære av hverandre.

-Tysvær blir et bra tilskudd til nettverket, og vi ser frem til å samarbeide med dem. De har mye god kunnskap og mange gode tiltak, avslutter Eva Vaagland.

 

 

Les mer om Trygge lokalsamfunn her.

Det er også mulig å være med i nettverket uten å bli et “godkjent” Trygt lokalsamfunn. Ta gjerne kontakt med oss med spørsmål eller for å avtale en uforpliktende samtale: eva.vaagland@skafor.org.

 

Bildet øverst: Kommunesenteret Aksdal, tatt fra Alvanuten, fotograf Kurt Misje