Dame med brunt hår til skuldrene som holder opp en skumspray i en hånd og et nattlys i den andre hånden. Hun har en sekk stående til venstre for seg, og på den står det Tryggsekk. Foto.

Eldredagen 1. oktober: De små tingene teller

Det blir stadig flere eldre, som skal bo lengre hjemme. Alle kommuner har et ansvar for at de som bor i egen bolig skal være trygge. Ofte er det de små tingene som kan bety mest, og derfor markerer vi Eldredagen ved å sette søkelys på nettopp dette.

Eldre er overrepresentert i skadestatistikken. De fleste skadene blant eldre skjer i og rundt hjemmet, og fall er den vanligste skadeårsaken. Fall er også den ulykkesårsaken som fører til flest dødsfall blant eldre.

Dagens utvikling er også at vi skal bo hjemme så lenge som overhodet mulig. Det krever et visst nivå av fysisk helse. En selvstendig og aktiv alderdom er ikke alltid forenlig med konsekvensene ett fall kan føre til.

FNs internasjonale dag for eldre

I 2021 lanserte FN at årene 2021-2030 skal være tiåret for sunn alderdom, mens Den internasjonale dagen for eldre (eldredagen) ble første gang markert offisielt 1. oktober 1990. Ett av hovedmålene er å rette oppmerksomhet mot eldre menneskers behov når det kommer til helse og hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet.

Eldre har også en plass blant FNs bærekraftsmål. Disse 17 målene, med 169 delmål, skal nås innen 2030. Mål 3 er å sikre god helse og livskvalitet for alle – uansett alder. Dette er viktig fordi det stadig blir flere eldre i verden, også i Norge. SSB mener at allerede i 2030 vil det bli flere eldre (65+) enn yngre, og i 2060 forventes det at hver femte person vil være over 70 år.

Det er de små tingene som får store konsekvenser

I hverdagen er det ofte de små tingene som utgjør en forskjell på om man faller eller ikke. De små tingene handler bl.a. om å sjekke at lyspæren har god nok lysstyrke, faktisk fjerne tepper og ledninger som kan snubles i, finne en stol å sitte på i gangen når man skal ta av og på sko, bruke stødige innesko og ha antiskli og godt lys i trappen.

Dette er ting som kan fikses på kort tid og som det koster lite å gjøre noe med, men som kan ha store konsekvenser dersom det fører til fall.

10 små tips for å forebygge fall i og rundt hjemmet:

  1. Husk antiskli under alle tepper, og i dusj/badekar.
  2. Sørg for nok lys i alle rom.
  3. Fest ledninger og fjern alle snublefeller.
  4. Har du trapp; pass på at underlaget ikke er glatt, ha en stødig håndløper og nok lys.
  5. Bruk stødige innesko som sitter godt på foten.
  6. Ha nattlys eller en lommelykt tilgjengelig om du står opp om natten. Mange faller på vei til/fra badet.
  7. Ikke stå på ustødige møbler for å hente noe i øverste hylle. Kjøp heller en stødig krakk, eller aller helst be noen om hjelp.
  8. Vær oppmerksom på at ulike medisiner kan føre til dårligere balanse enn du er vant til, og spesielt sammen med alkohol.
  9. Sjekk at du hører røykvarsleren, og be noen om å bytte batteri om det trengs.
  10. Mosjoner regelmessig, få i deg nok væske og mat, og gjør noe du blir glad av hver dag.

 

I forbindelse med Eldredagen har vi delt ut Tryggsekker til flere av våre Trygge lokalsamfunn slik at de kan bruke sekkene under sine markeringer av Eldredagen. Lurer du på hva en Tryggsekk er, eller hva den bør inneholde? Les mer om Tryggsekken på våre sider her.

Vi i Skafor jobber aktivt med kommuner over hele Norge gjennom nettverket Trygge lokalsamfunn, for å bidra til at kommuner har verktøyene, kunnskapen og ressursene de trenger for å forebygge skade og lidelse hos innbyggerne sine. Les mer om Trygge lokalsamfunn her.

Mange fall fører til hoftebrudd, som ofte fører til lavere funksjonalitet enn man hadde før bruddet. Skadeforebyggende forum (Skafor) jobber for å forebygge personskader i Norge, og har laget et barometer som viser antall hoftebrudd i alle Norges kommuner. Se hvor mange hoftebrudd det er i din kommune: www.fallbarometer.no.