Fallbarometer viser flest hoftebrudd i Farsund

I forbindelse med Eldredagen publiserte Lister denne saken med bakgrunn fra vårt fallbarometer.

Artikkelen ble publisert i Lister 4. oktober 2022. Journalist er Olav Hoel.

Årlig opplever i gjennomsnitt nesten 63 personer i Lister hoftebrudd. Nesten en tredjedel av disse skjer i Farsund.

Statistikk fra Skadeforebyggende forum vider at det i gjennomsnitt er 20 hoftebrudd i Farsund per år. Bare hoftebruddene i Farsund koster årlig samfunnet 11 millioner kroner. Staten dekker rundt halvparten av dette, slik at kommunen har en kostnad på cirka 5,5 millioner kroner knyttet til hoftebrudd.

Etterfulgt av Farsund finner vi Flekkefjord, som årlig har i gjennomsnitt 18,3 hoftebrudd, til en prislapp på 9,9 millioner kroner. Her må kommunen selv betale rett under 5 millioner etter at staten har dekket sin del.

På tredjeplass av Lister-kommunene finner vi Lyngdal med i gjennomsnitt 14,3 hoftebrudd i året. Dette koster samfunnet årlig 7,7 millioner kroner, hvorav Lyngdal kommune selv må dekke 3,85 millioner av disse.

I Kvinesdal viser statistikken at det årlig er i gjennomsnitt 8,3 hoftebrudd, noe som årlig koster samfunnet 4,4 millioner kroner og Kvinesdal kommune cirka 2,2 millioner.

I Hægebostad er det ifølge statistikken to hoftebrudd i året, som til sammen har en samfunnsmessig kostnad på 1,1 millioner kroner. Kommunen må selv dekke cirka halvparten av dette, 550.000 kroner.

Eldre er overrepresentert

Skadeforebyggende forum, som er en ideell medlemsorganisasjon som jobber for å redusere risiko for skader og ulykker, og begrense konsekvensene av ulykker når de først skjer, har sendt ut denne informasjonen for å rette fokus oppmerksomheten mot forebygging av fallulykker hos eldre på Eldredagen 1. oktober. De samarbeider også med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Finans Norge for å blant annet å arbeide med å redusere hjemmeulykker og bidra til at flere eldre kan leve lengre i egen bolig.

– 660.000 mennesker trenger behandling for skader hvert år! Tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at skader i hjem- og fritidssektoren koster samfunnet ca.
210 milliarder per år. Eldre er overrepresentert i skadestatistikken. De fleste skadene blant eldre skjer i og rundt hjemmet, og fall er den vanligste skadeårsaken. Fall er også den ulykkesårsaken som fører til flest dødsfall blant eldre, skriver kommunikasjonsrådgiver Tina Hveem Vislie i Skadeforebyggende forum i en pressemelding.

Forebygging er viktig

De viser også til at hvert år rammes mer enn 9.000 personer i Norge av hoftebrudd, noe som betyr ett nytt hoftebrudd hver time – døgnet rundt. Mange av disse vil aldri komme tilbake til samme helsetilstand og bevegelighet de hadde før bruddet.
– Dagens utvikling er også at vi skal bo hjemme så lenge som overhodet mulig. Derfor er forebygging viktig. Kommunene er lovpålagt å ha oversikt over befolkningens helsetilstand. De skal også forebygge skade og lidelse, og fremme helse, trivsel og gode sosiale forhold (jf. Folkehelseloven). Hver kommune skal også jobbe med miljørettet helsevern (jf. Kap. 3 i Folkehelseloven). Dette innebærer å føre tilsyn med det som kan påvirke helsen vår, inkludert faktorer som kan føre til ulykker og skader, for eksempel ved å føre tilsyn på sykehjem, skriver Hveem Vislie i pressemeldingen.

TIPS TIL FALLFOREBYGGING I PRIVAT BOLIG:

  • Bruk stødige innesko, med såle som ikke glir.
  • Sørg for at tunge gjenstander ikke er plassert i øverste hylle på kjøkkenet. Det er lett å miste balansen når de skal tas ned.
  • Ha en stødig liten gardintrapp e.l. dersom du må bevege deg opp i høyden.
  • Ha antisklimatter under tepper.
  • Sørg for god belysning slik at du ser hvor du går.
  • Ha en stol å sitte på når du skal ta på sko.
  • Mange faller på vei fra soverom til toalett om natten – ha derfor lys lett tilgjengelig, f.eks. en lommelykt, og sørg for at veien dit er fri for snublefeller.
  • Ha noe stødig å holde deg i når du skal reise deg fra sengen. Mange opplever svimmelhet når de går fra liggende til sittende og/ eller stående.
  • Sett opp støttehåndtak på badet, gjerne både i dusjen/badekaret og ved siden av toalettet.
  • Ha antisklimatter i dusj/badekar og tørk opp vann fra gulvet med en gang det blir vått.
  • Ha et solid rekkverk i trappen, helst på begge sider, og sørg for god belysning hele veien.

Her kan du lese artikkelen fra nettsiden (ekstern).