Fredag 13: Katten har ni liv – det har ikke du
På fredag søker 1800 mennesker medisinsk hjelp pga skader. Mange av disse kunne vært unngått ved enkel forebygging. Skafor oppfordrer til å gjøre «ulykkesdagen» til en forebyggingsdag.
Fredag 13. har lenge hatt rykte som en ulykkesdag, assosiert med uhell, svarte katter og overtro. Men hvorfor ikke gjøre denne dagen til noe positivt? Skadeforebyggende forum (Skafor) oppfordrer til å snu tankegangen, og gjøre fredag trettende om til en forebyggingsdag.
Selv om katten har ni liv, har vi mennesker bare ett. Det at 1 800 personer vil oppsøke medisinsk hjelp for skader på fredag trettende er ikke fordi det er en spesielt farlig dag, men fordi det er så mange som gjennomsnittlig skader seg i Norge hver eneste dag. 150 av disse blir innlagt på sykehus.
Borte bra, men hjemme verst
Mange tror at skader oftest skjer i trafikken eller på jobben, men virkeligheten er en annen. Rundt en tredjedel av alle skader skjer i hjemmet, noe som gjør det til den farligste arenaen for ulykker.
Fallulykker er spesielt vanlige, og rammer både unge og eldre. Små barn faller fra møbler når de begynner å klatre, og eldre mennesker kan lett snuble i tepper, ledninger, eller falle i trapper. Årlig opplever over 9 000 nordmenn hoftebrudd, noe som tilsvarer ett brudd hver time.
“Vi tenker ofte at vi er trygge innenfor husets fire vegger, men virkeligheten er at mange alvorlige skader skjer i hjemmet,” sier Tina Hveem Vislie, skadeforebygger i Skafor.
Skadebarometeret – et nyttig verktøy
For å hjelpe kommuner og innbyggere med å få innsikt i skadeomfanget lokalt, har Skafor utviklet Skadebarometeret. Dette verktøyet gir estimater basert på nasjonale tall og viser hvordan skader fordeler seg på kommunalt nivå. Selv om tallene er beregnede, gir de viktig innsikt for lokalt forebyggingsarbeid.
Tallene for alle landets kommuner finnes på www.skadebarometer.no.
Forebygging sparer liv og penger
Personskader koster det norske samfunnet mer enn 100 milliarder kroner årlig, og mange av disse ulykkene kunne vært unngått med enkle tiltak.
“Ved å gjøre små endringer i hjemmet kan vi forebygge mange skader og lidelse hos den enkelte og samtidig redusere belastningen på helsevesenet,” sier Vislie.
Slik kan du unngå skader
Selv om vi aldri kan eliminere all risiko, kan enkle tiltak bidra til å redusere sjansene for ulykker dramatisk. Her er noen enkle råd for å forebygge skader i hverdagen:
- Test røykvarslere jevnlig, og bytt batterier en gang i året.
- Fjern snublefeller som løse tepper og ledninger.
- Jo eldre man blir, jo viktigere er det med godt lys for å se hvor man går.
- Bruk refleks når det er mørkt ute, spesielt nå som dagene blir kortere.
- Bruk hjelm og lykt når du sykler – både barn og voksne.
Skafor har også laget et Fallbarometer. Det viser antall hoftebrudd i hver kommune og hva det koster i rehabilitering.
Folkehelseloven stiller krav om at norske kommuner skal ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen, dette inkluderer skader og ulykker. Loven slår også fast at kommunen skal forebygge skade og lidelse. Lurer du på hva som gjøres i din kommune – ta kontakt med ordfører eller kommunedirektør.
Les mer om medlemskap i Skadeforebyggende forum
Alle kommuner i Norge er velkomne til å bli en del av vårt nettverk Trygge lokalsamfunn.