Dame med refleksvest og norsk flagg som står og ser utover salen.

Harstad kommune med verdensrekord!

Gratulerer Trygge lokalsamfunn Harstad! De har nå en verdensrekord å skryte av, nemlig “Verdens største seniortrening”.

(foto øverst: Øivind Arvola / Harstad kommune)

Trening er det aller viktigste enkelttiltaket du kan gjøre for å unngå fall og fallskader, særlig jo høyere alderen er.

Dette budskapet sto i sentrum da Harstad kommune, under paraplyen «Trygge lokalsamfunn», prøvde å komme i Guinness rekordbok – og klarte det!

Det var lenge spennende om det ville gå. Men 268 personer møtte opp og hadde felles trening i 30 minutter. Den tidligere verdensrekorden for «Largest senior citizen’s health awareness lesson» ble tatt av Alcadia De Medellin i Colombia, med 252 deltagere over 65 år.

Alle som ønsket å delta var velkomne til gratis trening, så lenge de hadde fylt 65 år. Kommunen stilte med fysioterapeuter som ledet seansen og viste frem enkle øvelser for å trene styrke og balanse.

I mai/juni hvert år holder Eldresikkerhetsforumet i Trygge lokalsamfunn Harstad et arrangement der temaet er knyttet til å ha god helse også etter pensjonsalder.

-I 2019 arrangerte vi Norges største seniortrening med 117 deltagere, og det ga oss inspirasjon til å ta steget videre mot verdensrekord, forteller Elin Storsletten som er initiativtageren til arrangementet og jobber i Harstad kommune.

Norges første Trygge lokalsamfunn

Harstad ble Norges første «Trygge lokalsamfunn» i 1994. Det betyr at kommunen har forpliktet seg til å tenke sikkerhet for ulike målgrupper, på ulike arenaer – i hele livsløpet.

Ordningen «Trygge lokalsamfunn» forvaltes av Skadeforebyggende forum.

-Regjeringen er opptatt av at at alle skal bo trygt hjemme lenge, og har en 0-visjon for alvorlige fallulykker i hjemmet. Her viser Harstad vei, sier Eva Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum.

«Trygge lokalsamfunn» er et tverretatlig samarbeid mellom ulike aktører i lokalsamfunnet, og skal legge til rette for tryggere omgivelser og reduserte kostnader for behandling og rehabilitering av skader som kan forebygges.

-Gratulerer så mye til Harstad kommune. Arbeidet i Harstad inspirerer både oss sentralt og kommuner vi arbeider med over hele landet, avslutter Vaagland.

Les om verdensrekordforsøket i avisen iHarstad.

Se bilder på nettsiden til Harstad kommune.

(foto øverst: Øivind Arvola / Harstad kommune)