Nettverksmøte for Trygge lokalsamfunn
Dagen etter skadedataseminaret samlet vi engasjerte medlemmer fra nettverket for å hente inn de lokale eksemplene, høre hvor kommune-skoen trykker og dele ideer og kunnskap. Vi diskuterte lokalpolitikk og påvirkning, og kunnskap fra resten av Europa ble delt.
Representanter fra kommuner med et samlet innbyggertall på 320 000 innbyggere var representert på møtet. En gjennomgående rød tråd i nettverksmøtene er at alle jobber iherdig for at innbyggerne i «sin» kommune ikke skal utsettes for ulykker og skader, og samtidig ha god helse hele livsløpet.
Forebygging og lokalpolitikk
Skafors styreleder Therese Hofstad-Nielsen er, i tillegg til å være skadeforebygger i Fremtind forsikring, også lokalpolitiker. Hun startet derfor dagen med å innlede en diskusjon om hvordan man som ansatt i kommunen kan jobbe for å få politikere med på forebyggings-laget. Therese nevnte bl.a. at det er gunstig å få temaet inn i kommuneplanen. Et annet aspekt som er viktig for politikere er å se de økonomiske innsparingene man kan gjøre ved å forebygge, eller ved å være en TL-kommune.
De ulike kommunene som var på møtet gjør mye godt forebyggingsarbeid og hadde mange gode eksempler å komme med. Likevel var det en enighet om at noe av det mest utfordrende ved jobben er å dokumentere hva man sparer på å forebygge.
Fallbarometeret (falllbarometer.no) viser hva hoftebrudd koster norske kommuner.
Flere av Trygge lokalsamfunns-kommunene deler aktivt jobben de gjør med politikere, ofte som en årlig orienteringssak til kommunestyret. Dette er med på å forankre og spre kunnskap om arbeidet.
Andre temaer som ble diskutert var hvordan man jobber for å forebygge skader under russetiden, ulike varianter av vaktmestertjenester i kommunene, at mange eldre vil delta på aktiviteter, men da gjerne som frivillige hjelpere og ikke brukere og at det ikke finnes noen «quick fix» i forebyggingsarbeidet, men at det må jobbes med systematisk over tid.
Vis hva man skal gjøre, ikke fortell hvorfor
Dagen ble avsluttet ved at Skafors ansatte delte kunnskap og tiltak de hadde fått med seg fra den europeiske skadeforebyggingskonferansen som var på Island i oktober, EU Safety.
Mange av utfordringene i Norge er de samme som andre steder i Europa, som f.eks. økning i skader som følge av trampolineulykker, skader blant myke trafikanter når man skal motivere til mindre bilbruk, drukning, barn og produktsikkerhet og idrettsskader.
Avsluttende ord ble at når vi skal forebygge, endre en risikoatferd, må vi være så konkrete som mulig om ønsket atferd, slik at mottakeren kan skape seg et klart bilde av hva som er riktig å gjøre. Vis hva man skal gjøre, heller enn å si hvorfor man skal gjøre det.