Ny rapport: Effektive tiltak for å forebygge drukning
Folkehelseinstituttet har nylig utgitt rapporten «Tiltak for å forebygge drukning: En kunnskapsoppsummering», som gir en oversikt over ulike tiltak for å redusere antallet drukningsulykker i Norge. Rapporten er et ledd i arbeidet mot regjeringens nullvisjon for drukningsulykker og inneholder både hovedfunn og konkrete anbefalinger.
Hovedfunn fra rapporten
Rapporten viser at hvert år omkommer rundt 80-100 personer i Norge som følge av drukning. Regjeringens nullvisjon for drukningsulykker ble vedtatt i 2023, med et spesielt fokus på fritidsaktiviteter. Det har allerede vært en nullvisjon for ulykker knyttet til fritids- og yrkesfartøy.
Rapporten oppsummerer effektive tiltak som kan bidra til å redusere drukningsulykker. Et viktig funn er at opplæring om sikker adferd ved vann og svømmeopplæring har forebyggende effekt både for barn og voksne. I tillegg påpekes det at bruk av redningsvest i båt reduserer risikoen for drukning betydelig, og at påbud om bruk av redningsvest fører til økt bruk. Generell informasjon gjennom media viser seg imidlertid å ha begrenset effekt.
Alkohol spiller også en rolle i drukningsulykker. Bruk av alkohol før eller under aktiviteter på, ved, eller i vann øker risikoen for drukning, selv ved moderate mengder alkohol.
Viktigheten av effektive tiltak
Det foreligger behov for mer forskning og evaluering av drukningsforebyggende tiltak, særlig med tanke på at dagens forskning er fragmentert og til dels utilstrekkelig. Rapporten peker på at tiltak som svømmeopplæring og reguleringer som påbud om redningsvest er særlig effektive for å forebygge drukning, mens informasjonskampanjer bør tilpasses for å ha større gjennomslagskraft.
Rapporten fra Folkehelseinstituttet er et viktig steg i arbeidet for å oppnå nullvisjonen for drukningsulykker, og den gir et godt grunnlag for å utvikle nye tiltak og styrke eksisterende arbeid innen drukningsforebygging.
Hele rapporten ligger på FHI sine nettsider, og kan leses her.