Sikkerhet for barn og unge
Barn er høyt og lavt, de skal utforske og utfolde seg, og ikke minst lære gjennom erfaringer. De skal ikke skjermes for alt, men noen skader er viktig å forebygge, f.eks. skålding og hodeskader.
Helsenorge.no har mye nyttig informasjon om sikkerhet for nyfødte og spedbarn.
Dersom barn (eller voksne) utsettes for forgiftning kan man ringe Giftinformasjonen hele døgnet på telefon 22 59 13 00. Les mer om tjenesten på nettsidene deres.
Hva kan kommunen gjøre?
Har dere lekeland i kommunen? Alle drivere av lekeland er underlagt produktkontrolloven og bør lese informasjonen fra DSB.
Hva er et lekeland? Det finnes ikke en klar definisjon på hva et lekeland er. Felles for de alle er at de tilbyr ulike aktiviteter for barn. Aktivitetene kan være lek i store/ små sammensatte konstruksjoner (lekeplassutstyr), bruk av fornøyelsesinnretninger, arrangering av barneselskap, aktivitetsløyper etc.
Hva kan man gjøre hjemme?
Nettsiden www.farligeprodukter.no lister opp produkter som myndighetene har vurdert, direkte eller indirekte, at kan være skadelig for forbrukere, også barn, samt en anbefaling om hva du bør gjøre.
Hva kan barnehager og skoler gjøre?
Solbeskyttelse – informasjon fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
Miljørettet helsevern – barnas «arbeidsmiljølov»
Barna våre er ofte like mye i barnehagen og på skolen som voksne er på sin arbeidsplass. Derfor er det viktig at barna har et godt miljø der de er store deler av dagen. Slik som voksne har en arbeidsmiljølov, har barn en forskrift om helse og miljø (miljørettet helsevern) i barnehager og skoler.
Forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger kan leses på lovdata her.
Helsedirektoratet har laget en veileder til forskriften. Denne gir retningslinjer for hvordan barnehager og skoler bør driftes for å sikre et helsefremmende miljø, og ikke bare at de beskyttes mot risikoforhold.
Alle kommuner skal føre tilsyn med barnehager og skoler etter forskrift om miljørettet helsevern. Mange kommuner har ansatt egne rådgivere for dette, eller er med i interkommunale samarbeid.
NEMFO (nettverk for miljørettet folkehelsearbeid) kan gi råd og veiledning til kommuner som trenger hjelp med miljørettet helsevern-arbeid. NEMFOs formål er å bidra til samarbeid og erfaringsutveksling inne miljørettet helsevern på tvers av kommune og fylkesgrenser, for å heve kompetansen og bidra til en mer ensartet saksbehandling.
Skafors barnesikkerhetsråd
Vi har et eget råd som kvalitetssikrer og gir innspill på vårt arbeid med barnesikkerhet. Medlemmene i rådet har alle kompetanse som på ulike måter berører dette fagfeltet. Det finnes ingen organisasjonen som kun jobber for å forebygge ulykker blant barn, derfor anser vi det som svært viktig at vi har dette rådet som kan samle informasjon på dette feltet.
Rådet inkluderer representanter fra bl.a. DSB, Barnelegeforeningen, Brannvernforeningen, NEMFO, Lekeplassinspektørene og traume-avdelingen på Ullevål sykehus.
Dersom du har noe du ønsker å ta opp i vårt barnesikkerhetsråd, ønsker å delta selv, eller foreslå en deltager – ta kontakt med tina.vislie@skafor.org.